Μενού Ροή
LIGHTSOURCE BP
Lightsouce bp: «Αλλάζει πίστα» στην Ελλάδα με την έναρξη κατασκευής του mega- φωτοβολταϊκού στον Ενιπέα

Την φιλοδοξία της Lightsource BP να αναδειχθεί σε έναν από τους leaders της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ αποτυπώνει η απόφασή της να θέσει σε τροχιά κατασκευής μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Ο λόγος για  το έργο «Ενιπέας», την κατασκευή του οποίου ανέλαβε η κοινοπραξία της αμερικανικής Ameresco με τη Sunel Energy (οι δυο εταιρείες συνεργάζονται και για την κατασκευή του έργου Δελφίνι της Cero Generation του ομίλου Macquarie στην Προσότσανη Δράμας)  που αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 560 MW στην κεντρική Ελλάδα, στις περιοχές της Λάρισας και της Φθιώτιδας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό project σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Lightsource bp. Όπως είχε αναφερθεί σε ενημερωτική εκδήλωση της  εταιρείας την άνοιξη, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 18-24  μήνες από την έναρξη κατασκευής. Για τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους της πράσινης ενέργειας που θα παραχθεί (0,9 TWh ετησίως, ποσότητα που μπορεί να τροφοδοτήσει 225.000 νοικοκυριά)  έχει υπογραφεί ιδιωτικό PPA με διεθνή εταιρεία. Η υπόλοιπη παραγωγή των φωτοβολταϊκών πάρκων σχεδιάζεται  προς στιγμήν να διατίθεται απευθείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η επένδυση χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους και από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».  Το έργο περιλαμβάνει δύο συμπλέγματα: τη Σκοπιά, ένα νότιο σύμπλεγμα, ισχύος 400MWp, και την Καλλιθέα, ένα βόρειο σύμπλεγμα, ισχύος 160MWp, όπου θα εγκατασταθούν σχεδόν 970.000 μονάδες φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η έναρξη του έργου αποδεικνύει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα υψηλού ενδιαφέροντος για την Lightsource bp που προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στην χώρα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων -διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης- και μονάδες αποθήκευσης.

Η  εταιρεία ξεκίνησε να δραστηριοποιείται  στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020. Τον επόμενο χρόνο εξαγόρασε ένα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 225 MW, στη Δυτική Μακεδονία από το οποίο έχει εξασφαλίσει λειτουργική ενίσχυση για τα 140 MW, μέσω της συμμετοχής σε διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ. Από το συγκεκριμένο portfolio, τα 180 MW έχουν εξαγοραστεί από τη Helleniq Energy, με τη δεσμευτική συμφωνία να ανακοινώνεται το καλοκαίρι του 2023. Τα έργα κατασκευάζονται από την εταιρεία Kiefer και στο πλαίσιό τους θα κατασκευαστεί και ο πρώτος ιδιωτικός Υποσταθμός Υψηλής Τάσης (400 KV) για τη σύνδεσή του με το Σύστημα Μεταφοράς.

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο των έργων της εταιρείας περιλαμβάνει και μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 250 ΜW στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.

Η Lightsource bp έχει παρουσία σε 18 χώρες, με χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 8,2 GW. Η ΒΡ εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας το 2017. Αυτή τη στιγμή κατέχει το 49,77%, ενώ έχει συμφωνηθεί να εξαγοράσει το υπόλοιπο 50,03% έναντι 254 εκατομμυρίων λιρών, με τη συναλλαγή να ολοκληρώνεται εντός του έτους.

Από την ίδρυσή της και έως τώρα, η Lightsource bp έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά. Ωστόσο, όταν περιέλθει στο πλήρη έλεγχο της ΒΡ, θα αναλάβει για λογαριασμό της όλες τις onshore τεχνολογίες ΑΠΕ. Στα offshore αιολικά, η BP θα δραστηριοποιηθεί με διαφορετικό εταιρικό «όχημα». Όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται, έτσι και τα έργα που αναπτύσσει στην Ελλάδα προορίζονται είτε για ίδια εκμετάλλευση είτε για πώληση. Το επιχειρηματικό της πλάνο έως τώρα ήταν η διατήρηση περίπου του 50% των έργων που ωριμάζει και η πώληση του υπόλοιπου 50%, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των έργων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας