Μενού Ροή
δεθ
Το δείπνο του CEO με την πρέσβειρα και η επένδυση στα Σκόπια - Η συνάντηση της Λευκωσίας και τα μυστήρια με το DFC

Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Λευκωσίας, μια… ηλεκτρική διασύνδεση δρόμος, κινείται σήμερα ο Unabomber, διεισδύοντας σε υπάρχοντες και μελλοντικούς αγωγούς και καταγράφοντας «ζουμερό» παρασκήνιο.

  • Το δείπνο του CEO με την πρέσβειρα και η ενεργειακή επένδυση στα Σκόπια 
  • Να βγάλουμε την Gazprom από το σβέρκο της Ευρώπης
  • Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης..
  • Μόνο για Χριστοδουλίδη πάει Κύπρο ο Σκυλακάκης
  • Μελέτη το ‘23 έδειχνε ζημιά 500 εκατ. και το ’24 κέρδη 8 δις
  • Το «καρφί» για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής
  • Πριν το καλώδιο, «ναυάγησε» η μετοχή της Nexans
  • Η πρέσβειρα έστειλε… συστημένο αλλά «ξέχασε» (;) την  DFC
  • Παράδοξο Αμερικανοί να χρηματοδοτούν εταιρεία με κινέζικη συμμετοχή

Το δείπνο του CEO με την πρέσβειρα και η ενεργειακή επένδυση στα Σκόπια 

Δείπνο με μενού μια μεγάλη επένδυση στη Βόρεια Μακεδονία είχαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη γειτονική χώρα, Angela Aggeler με CEO μεγάλης ελληνικής ενεργειακής εταιρείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επένδυση που σχεδιάζεται θα αφορά σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο. Οι Αμερικανοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη Βόρεια Μακεδονία καθώς σήμερα είναι απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Να βγάλουμε την Gazprom από το σβέρκο της Ευρώπης

Η ανάγκη για ενεργειακή «από-ρωσοποίηση» της Ευρώπης έως το 2027 ήταν, άλλωστε, το μοτίβο των τοποθετήσεων των αξιωματούχων των ΗΠΑ που παρέλασαν Παρασκευή και Σάββατο από τα συνέδρια που διοργανώθηκαν με την ευκαιρία της ΔΕΘ. Το είπε με γλαφυρό τρόπο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsunis: «Να βγάλουμε την Gazprom από το σβέρκο της Ευρώπης». Ενώ ανέδειξε το ρόλο της Ελλάδας προς αυτήν την κατεύθυνση επισημαίνοντας ότι η ενέργεια μπορεί να αποδειχθεί εφαλτήριο για τη συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης..

Στη Θεσσαλονίκη όπου «χτυπά» η ενεργειακή καρδιά της ΝοτιοΑνατολικής (και όχι μόνο) Ευρώπης αυτό το τριήμερο, το θέμα των διασυνδέσεων και ιδίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου είναι απ’ αυτά που συζητήθηκαν κατά κόρον τόσο στις δημόσιες εκδηλώσεις όσο και -κυρίως- στα ιδιωτικά τετ α τετ και τα δείπνα με θέα τον Θερμαϊκό. Σε ένα απ’ αυτά ένας από τους πλέον έμπειρους στα ενεργειακά θέματα στα Βαλκάνια αποκάλυψε ότι στη Λευκωσία δεν εμπιστεύονται τα οικονομικά στοιχεία και τα χρονοδιαγράμματα που έχει προσκομίσει ο ΑΔΜΗΕ στην κυπριακή πλευρά για τον αγωγό Κρήτης-Κύπρου. Η πλευρά ΑΔΜΗΕ αντιτείνει ότι τα εν λόγω στοιχεία τα εμπιστεύονται όλοι οι υπόλοιποι και πλέον τα μελετά σοβαρά και η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Το κλίμα όπως γίνεται αντιληπτό, είναι «βαρύ» κι είναι απολύτως χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη προχθές (Παρασκευή) το πρωί: «Η απόφασή μας (σ.σ. για την ηλεκτρική διασύνδεση) θα στηριχθεί σε πραγματικά δεδομένα και είναι για αυτό τον λόγο που ζήτησα να έρθουν στην Κύπρο (σ.σ. η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο), να έχουμε ενώπιόν μας όλα τα δεδομένα».

Μόνο για Χριστοδουλίδη πάει Κύπρο ο Σκυλακάκης

Αιχμηρός ήταν όμως και ο Έλληνας Υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης για την Κυπριακή πλευρά, επισημαίνοντας ότι στην σύσκεψη της Τρίτης θα παραστεί αυτοπροσώπως μόνο εάν έχει επιβεβαιωθεί προηγουμένως η συμμετοχή του προέδρου Χριστοδουλίδη, με πολλούς να ερμηνεύουν ότι έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με τον ομολογό του υπουργό Παπαναστασίου.

Μελέτη το ‘23 έδειχνε ζημιά 500 εκατ. και το ’24 κέρδη 8 δις

Εξαιρετικά αιχμηρός και ο βουλευτής, τέως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ:

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επέδειξε παλαιότερα ενδιαφέρον να επενδύσει στο έργο. Και το 2023 πήρε μια μελέτη από έναν οίκο και είπε «δεν μπορώ, το έργο δεν είναι βιώσιμο». Τη μελέτη είχε κάνει η Exergia. Κατέληγε η μελέτη πως το έργο θα ήταν ζημιογόνο κατά μισό δις. Και τον Ιούλιο του ’24 μαθαίνουμε πως υπάρχει μελέτη -από την exergia- για κέρδος 8 δις. από το καλώδιο…»

Το «καρφί» για την διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε και στην ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης – Αττικής από τον ΑΔΜΗΕ τονίζοντας ότι «προϋπολογίστηκε στα 700 εκατ. ευρώ, χωρίς τα τεχνικά και γεωπολιτικά θέματα της Κύπρου, και είχε 70% μεγαλύτερο κόστος». Σε άλλο σημείο είπε: «σπίτι να φτιάξεις, φωνάζεις μελετητή για να υπολογίσει το κόστος και να αποφασίσεις. Δεν μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να ζητά να του τα εγγυηθούμε όλα, αλλά ο ίδιος να μην εγγυηθεί το τελικό κόστος!» Και το συμπέρασμα του τ. προέδρου του ΔΗΣΥ (που η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο δικό του): «Με άλυτο το Κυπριακό, όχι μόνο αυτό το έργο αλλά κανένα άλλο ενεργειακό έργο δεν θα ολοκληρωθεί».

Πριν το καλώδιο, «ναυάγησε» η μετοχή της Nexans

Τα φώτα στη σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης θα «πέσουν», πάντως, στον εκπρόσωπο της Nexans, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά ενώπιος ενωπίω με τους Κύπριους. Η μετοχή έχει χάσει στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις πάνω από 11% καθώς από 127,4 ευρώ που έκανε ενδοσυνεδριακά την Τρίτη, μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία για τη διασύνδεση, έπεσε την Παρασκευή ενδοσυνεδριακά στα 114,6 ευρώ (έκλεισε τελικά στα 115,4 ευρώ) με τη αγορά να αποτιμά την αβεβαιότητα ως προς την υλοποίησή του έργου. Κι όταν η αγορά αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο στο ενδεχόμενο απώλειας ενός συμβολαίου, ο καθένας αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί όταν το ενδεχόμενο εξελιχθεί σε βεβαιότητα. Άλλωστε, για καμιά εταιρεία δεν είναι εύκολο και απλό να «πετάξει» συμβόλαιο 1,4 δις ευρώ και μετά να «τρέχει» στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση. Πολύ περισσότερο όταν το έργο αυτό είναι το 20% του ανεκτέλεστου που έχει. Συνεπώς…

Η πρέσβειρα έστειλε… συστημένο αλλά «ξέχασε» (;) την  DFC

Από τη Λευκωσία στη Θεσσαλονίκη, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Julie Davis Fisher προκάλεσε αίσθηση όταν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, «ξέχασε» (;) ότι το κρατικό αμερικανικό fund DFC των ΗΠΑ (ο δημόσιος χρηματοπιστωτικός οργανισμός με τον οποίο ενισχύουν έργα υποδομής ανά τον κόσμο) έχει εκφράσει την βούληση να χρηματοδοτήσει το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Η κα Fisher έστειλε συστημένο μήνυμα στη Λευκωσία επιχειρηματολογώντας με θέρμη υπέρ του έργου. Τόνισε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι εθνική ασφάλεια και σε αυτόν τον τομέα η Κύπρος είναι ευάλωτη». Προέτρεψε τα εμπλεκόμενα μέρη να εστιάσουν στη γεωπολιτική διάσταση του project παρά στην οικονομική και είπε  με έμφαση: «τώρα είναι η ώρα γιατί η ευκαιρία θα προσπεράσει και η Κύπρος θα μείνει πίσω». Ωστόσο, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση της ξεκαθάρισε ότι έχει αυτή την απολύτως θετική στάση για την ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ «δεν είναι πρόκληση για τις ΗΠΑ, δεν είναι δικό μας project, δεν εμπλέκονται αμερικανικές εταιρείες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μόνο που ο ΑΔΜΗΕ έχει ανακοινώσει ότι η DFC έχει στείλει επιστολή προθέσεως (Letter Of Intent) για να συμμετάσχει στο έργο του Great Sea Interconnector (διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) είτε μέσω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο. Να τήρησε το τυπικό η πρέσβειρα, ότι δηλαδή δεν είναι ακόμη τελική η απόφαση της DFC να συμμετάσχει στο έργο και γι’ αυτό δεν την ανέφερε; Ή  μήπως ήθελε να προϊδεάσει για τα μελλούμενα;

Παράδοξο Αμερικανοί να χρηματοδοτούν εταιρεία με κινέζικη συμμετοχή

Με την ευκαιρία, η DFC είναι ευρέως γνωστό ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας των ΗΠΑ να ανακόψουν την κινεζική επιρροή ανά τον πλανήτη. Γι’ αυτό και είναι τουλάχιστον παράδοξο να ανακοινώνει ότι θα χρηματοδοτήσει έργο εταιρείας (ΑΔΜΗΕ) στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχει με 24% η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Κίνας State Grid. Εκτός εάν στη συγκεκριμένη περίπτωση υπερισχύει η ανάγκη των ΗΠΑ να στηρίξουν το Ισραήλ και να θέσουν πλήρως εκτός Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας τους Ρώσους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας