Ο πρώτος "Unabomber" μετά τις διακοπές σκάει με όρεξη μέσα στον Αύγουστο, μεταφέροντας όλα όσα έμαθε το προηγούμενο διάστημα από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο. Καλή επιστροφή σε όλους. Κρατηθείτε..
- H πυρκαγιά του Βαρνάβα, το σενάριο για ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας και ο νέος υφυπουργός
- Οι…μισές διακοπές, η ΔΕΘ και η υπογειοποίηση του δικτύου ενέργειας
- Οι 53 μέρες από το τελεσίγραφο Μανουσάκη
- Τα πρώτα σχόλια για το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ
- Αποθήκευση ενέργειας σε παρελθόντα χρόνο
- Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία: Το ρεπορτάζ του energymag, η ηλεκτρική διασύνδεση και η εξαγωγή λιγνίτη
- Οι αμοιβές των ευρωβουλευτών που ασχολούνται με την ενέργεια
H πυρκαγιά του Βαρνάβα, το σενάριο για ξεχωριστό υπουργείο Ενέργειας και ο νέος υφυπουργός
Το σενάριο για διάσπαση του ΥΠΕΝ σε ξεχωριστά υπουργεία Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο ενός δομικού ανασχηματισμού, «ζέστανε» η πυρκαγιά του Βαρνάβα. Ο λόγος είναι ότι μαζεύονται πολλές… καυτές πατάτες, στο ΥΠΕΝ (ενέργεια, περιβάλλον-δάση, χωροταξία, διαχείριση υδάτων), τα οποία απαιτούν ισχυρή πολιτική ενέργεια, άρα θα ήταν ίσως αποτελεσματικότερη η διαχείρισή τους από ξεχωριστά υπουργεία. Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν προκρίνουν στην παρούσα συγκυρία μια τέτοια θεσμική αλλαγή τόσο για γενικότερους πολιτικούς λόγους όσο και έναν καθαρά πρακτικό: οι νομικές/γραφειοκρατικές διαδικασίες για το «στήσιμο» από τα θεμέλια ενός νέου υπουργείου απαιτούν πάρα πολύ χρόνο, που σήμερα απλά δεν υπάρχει. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πάντως, το ενδεχόμενο να προστεθεί στην πορεία ένας ακόμη υφυπουργός στο ΥΠΕΝ για να αναλάβει τον θέμα των δασών, το οποίο χειρίζεται σήμερα προσωπικά ο υπουργός με τον γενικό γραμματέα, Στάθη Σταθόπουλο.
Οι…μισές διακοπές, η ΔΕΘ και η υπογειοποίηση του δικτύου ενέργειας
Με τέσσερα (μεγάλα) καρπούζια κάτω από τη μασχάλη ο Θόδωρος Σκυλακάκης διέκοψε τις διακοπές του τις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο λόγω της πυρκαγιάς στο Βαρνάβα και βρέθηκε κανονικά στο γραφείο του, ενώ μετείχε και σε σειρά κυβερνητικών συσκέψεων. Πλέον, εκτός από την διαχείριση της «επόμενης ημέρας» για τα δάση, ιδίως της Αττικής, έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για την 88η ΔΕΘ όπου πέραν των ομιλιών που θα κάνει ο ίδιος, καλείται να εφοδιάσει το κυβερνητικό επιτελείο με αναλυτικά υπομνήματα και στοιχεία για τους τομείς της αρμοδιότητάς του. Μετά την ΔΕΘ και έως το τέλος Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τις πυρκαγιές, όπου το ΥΠΕΝ θα κληθεί να δώσει στοιχεία, εκτός από το περιβάλλον, και για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος υπογειοποίησης των εναέριων γραμμών μεταφοράς ενέργειας σε δασικές περιοχές αλλά και γενικότερα.
Οι 53 μέρες από το τελεσίγραφο Μανουσάκη
Στις 3 Ιουλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης είχε κάνει την «επική» δήλωση μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, ότι αν η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Κύπρου με την οποία αρνούνταν να συμμετάσχουν οι Κύπριοι καταναλωτές οικονομικά στο στάδιο της κατασκευής, δεν αλλάξει μέσα στις «αμέσως επόμενες μέρες», τότε «το έργο θα σταματήσει». Εκ τότε έχουμε περάσει ακριβώς 53 μέρες και η απόφαση δεν έχει αλλάξει και αν καταλαβαίνω καλά από τα συφραζόμενα, ούτε από την αυριανή τηλεδιάσκεψη όλων των παραγόντων του έργου αναμένεται να αλλάξει κάτι. Μέσα στην εβδομάδα, το «μπαλάκι των ευθυνών» που πηγαινοέρχεται όλο αυτό το διάστημα, επιστρέφει στην πλευράς Μανουσάκη…
Τα πρώτα σχόλια για το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ
Το υπουργείο προχωρά στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του κι είναι χαρακτηριστικό ότι δέκα λεπτά πριν τις 4 το απόγευμα της Πέμπτης 22 Αυγούστου ανήρτησε στο opengov για δημόσια διαβούλευση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Τρεις ώρες και 19 λεπτά μετά κατατέθηκε το πρώτο σχόλιο: «Bravo, θα θέλαμε και τιμολόγια για Άτομα με Αναπηρία». Ενώ έως το απόγευμα της Παρασκευής είχαν κατατεθεί άλλα δύο σχόλια. «Ο σχεδιασμός για την αύξηση της δυναμικότητας του Συστήματος και του Δικτύου και η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων για την υποδοχή νέων έργων ΑΠΕ πρέπει να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο! Πρέπει να δοθούν επιδοτήσεις και κίνητρα στους καταναλωτές προκειμένου να εγκαθιστούν συστήματα ΑΠΕ και (να) αυξάνεται η αυτοπαραγωγή και η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας! Η διασύνδεση Ελλάδας – Ισραήλ να αναθεωρηθεί και να μην προχωρήσουμε σε ένα τόσο ακριβό πρότζεκτ με μία μη δημοκρατική χώρα που προκαλεί πολεμικές επιθέσεις και αποτελεί κίνδυνο για τη παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια», επισήμανε ένας πολίτης.
Αποθήκευση ενέργειας σε παρελθόντα χρόνο
Ένας άλλος πολίτης κατέθεσε την εξής πρόταση για αποθήκευση ενέργειας σε παρελθόντα χρόνο, χαρακτηρίζοντάς την «ευεργετική»: «Έστω ότι παράγονται στο παρόν 20 MWh. Οι 10 αποθηκεύονται σε συμφωνημένο χρόνο στο παρελθόν, ενώ οι υπόλοιπες 10 σε μέλλοντα χρόνο. Έτσι αν γίνει χρηματοοικονομικό netting, θα μιλάμε ουσιαστικά για -10 Μ WH στο παρελθόν (καθώς θα έχουν καταναλωθεί) και +10 MWH στο μέλλον όπου πρόκειται να καταναλωθούν, οδηγώντας το αποτέλεσμα σε μηδενική ονομαστική αξία ενέργειας».
Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία: Το ρεπορτάζ του energymag, η ηλεκτρική διασύνδεση και η εξαγωγή λιγνίτη
Στη Βουλή έφθασε το ρεπορτάζ του energymag για την εξαγωγή λιγνίτη από την περιοχή της Φλώρινας στη Βόρεια Μακεδονία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αρμόδια διεύθυνση Μεταλλευτικών, Ενεργειακών & Βιομηχανικών Ορυκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι το 2023 η εταιρεία «ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.» που εκμισθώνει τα ομώνυμα δημόσια λιγνιτωρυχεία στο νομό Φλώρινας πώλησε το 2023 με προορισμό την πόλη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας 768.827,11 τόνους λιγνίτη με τιμή πώλησης 28-30 ευρώ /τόνο. Στην ίδια ερώτηση ο ΑΔΜΕ αναφέρει ότι κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Από τις δύο γραμμές που υπάρχουν σήμερα, ΚΥΤ Θεσσαλονίκης-Ντούμπροβο και ΚΥΤ Μελίτης-Μπίτολα, προκρίνεται η αναβάθμιση της δεύτερης με ορίζοντα υλοποίησης μετά το 2030. Οι διαχειριστές των δύο συστημάτων θα εκπονήσουν από κοινού αναλυτικές μελέτες για την αναβάθμιση της εν λόγω διασύνδεσης.
Οι αμοιβές των ευρωβουλευτών που ασχολούνται με την ενέργεια
Στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το οποίο αρχίζει τις εργασίες του στις αρχές Σεπτεμβρίου, αναρτήθηκαν οι δηλώσεις ιδιωτικών συμφερόντων των νέων ευρωβουλευτών που (υποχρεούνται) να αναφέρουν που εργαζόντουσαν πριν εκλεγούν και το ύψος της αμοιβής τους. Από τους ευρωβουλευτές που ασχολούνται με τα ενεργειακά θέματα, ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ) λάμβανε μισθό 3.943 ευρώ το μήνα ως καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς. Επιπλέον εισέπραττε σε ετήσια βάση 55.026 ευρώ από τα ερευνητικά προγράμματα του ιδίου πανεπιστημίου και άλλα 36.000 ευρώ από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ο έτερος καθηγητής (Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας) του πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκος Φαραντούρης λάμβανε 48.601 ευρώ σε ετήσια βάση από το πανεπιστήμιο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς, που μετέχει στην Επιτροπή Ενέργειας της Ευρωβουλής και τις τελευταίες ημέρες ήταν στην επικαιρότητα για άλλους λόγους, έλαβε 55.000 ευρώ το τελευταίο εξάμηνο της περιόδου 2022-23 ως μπασκετμπολίστας του Παναθηναϊκού, ενώ στην προηγούμενη σεζόν (2021-22) έλαβε 65.000 ευρώ ως μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ. Παράλληλα, πέρυσι έλαβε 20.000 ευρώ από την ενοικίαση ακινήτου μέσω Airbnb στην Αθήνα. Το αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Ενέργειας Δημήτρης Τσιόδρας από τη Νέα Δημοκρατία λάμβανε 2.880 ευρώ το μήνα ως διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.