του Νίκου Φιλιππίδη
Το Σάββατο που μας πέρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ανέλυσε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» γιατί ολόκληρη η Ευρώπη πληρώνει ακριβά φέτος το ρεύμα. Ο επικεφαλής, της θεωρητικά μόνο αντίστοιχης της ΔΕΗ ιταλικής εταιρείας, εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι παλιό.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση εισάγει σχεδόν το σύνολο του αερίου με το οποίο δουλεύουν οι ηλεκτροπαραγωγικές της μονάδες, ως εκ τούτου είναι πλήρως εξαρτημένη και ευάλωτη στις διακυμάνσεις των τιμών του. Ακριβαίνει το φυσικό αέριο ακριβαίνει και το ρεύμα.
Κατά τη γνώμη του, μάλιστα, το πρόβλημα δεν είναι η Ρωσία, καθώς έχει και αυτή τα προβληματά της, τα οποία δεν αναμένεται να λυθούν άμεσα.
Αρα εξηγεί ο Ιταλός, πρέπει να βρούμε εναλλακτικές. Θα είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως πολλοί πιστεύουν στην Ευρώπη;
Ο κ. Ντεσκάλτζι απαντάει ότι πλήρως δεν θα λύσουν το πρόβλημα των τιμών οι ΑΠΕ όσο και να αναπτυχθούν. Κατόπιν αυτού σημειώνει θα χρειαστούμε νέες τεχνολογίες.
Η συνεργασία με το MIT
Τι κάνει η εταιρεία του; Εχει κλείσει την τελευταία τριετία μια συμφωνία συνεργασίας με το διάσημο πανεπιστήμιο MIT των ΗΠΑ και δουλεύουν τεχνολογίες όπως την πυρηνική σύντηξη, που λειτουργεί με καύσιμο το άφθονο υδρογόνο, δεν προκαλεί μόλυνση στον αέρα, ούτε παράγει επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα.
Αυτές τις τεχνολογίες δουλεύει ο ανεπτυγμένος κόσμος, προβλέποντας το μέλλον. Οχι το μακρινό. Το 2025 θα είναι έτοιμη η τεχνολογία σύντηξης σε δοκιμαστικό στάδιο. Το 2030 θα τροφοδοτεί με ενέργεια το σύστημα.
Σημειωτέον στην ιταλική Eni, βασικός μέτοχος με 30,3% είναι το ιταλικό Δημόσιο. Λίγο λιγότερο δηλαδή από όσο θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Η λάθος συζήτηση
Στην Ελλάδα η συζήτηση είναι ως συνήθως άλλη. Ασχολούμαστε και κυρίως έχει εκπαιδευτεί ο πολίτης να ασχολείται με θέματα που κανονικά δεν θα έπρεπε να τον αφορούν. Οπως ποια είναι η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ. Αν έσπασε και με ποια κυβέρνηση σε κομμάτια. Αν χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο κράτος στη μετοχική της σύνθεση. Αν ο Φωτόπουλος διαφώνησε επί ΣΥΡΙΖΑ με την πώλησή της ή το έκανε πιο έντονα τώρα επί ΝΔ. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι σημαντικό για τους πολλούς.
Τον πολίτη καταναλωτή θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει ένα πράγμα. Αν όλα όσα γίνονται αυτό το διάστημα στην ηλεκτρική ενέργεια θα οδηγούν τελικά στο να πληρώνει φτηνότερα το ηλεκτρικό ρεύμα. Επ' αυτού θα κριθούν όλοι. Ασχολούμαστε με κάθε ανθυπολεπτομέρεια και δεν υπάρχει κάποιος να σκεφτεί τη μεγάλη εικόνα.
Οι επιχειρηματίες
Από τη συνέντευξη του ιταλού επικεφαλής της Eni, είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι τουλάχιστον δυο πίστες πίσω στην παγκόσμια ενεργειακή αλλαγή. Ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, φαίνεται ότι ήταν από τους λίγους που το αντιλήφθηκαν ορίζοντας σφιχτή προθεσμία για την ενεργειακή μετάβαση. Οι επιχειρηματίες της ενέργειας ακόμα όχι. Δεν μπορεί να βλέπει κάποιος το πατατράκ που έχει πάθει η Ευρώπη με τις τιμές του φυσικού αερίου και να υπερασπίζεται ακόμα αυτές τις μονάδες και να τις παρουσιάζει ως το μέλλον της ενέργειας. Προφανώς ούτε λόγος για τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί βρίσκονται τρεις πίστες πίσω, στην εποχή ακόμα του λιγνίτη.
Ακόμα πάντως φαίνεται ότι και αν προχωρήσουμε, όπως και πρέπει, γρήγορα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, έχουμε πολλά ακόμα να σκεφτούμε. Ακόμα περισσότερα έχουμε να πράξουμε για να πετύχουμε την πολυπόθητη ενεργειακή ασφάλεια, η οποία από μόνη της δεν αρκεί, τη θέλουμε και σε οικονομική τιμή...
(αναδημοσίευση από τη στήλη ΒΑΒΕΛ, ΤΑΝΕΑ 27/09/2021)