Μενού Ροή
gREAT SEA INTERCONNECTOR
"Χρειάζεται ακόμα χρόνος" λένε στο energymag πηγές στην Αθήνα πριν την συνάντηση στο Μαξίμου για το καλώδιο

Για λίγο κράτησε η αρχική αισιοδοξία που δημιούργησε η είδηση ότι το υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου έδωσε το πράσινο φως για το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου. Οι ανακοινώσεις του Κύπριου υπουργού Ενέργειας δημιούργησαν τις πρώτες αμφιβολίες για το κατά πόσο κλείνουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα που «κολλάνε» το μεγάλο έργο ενώ από την Αθήνα φαίνεται πως υπάρχει προβληματισμός μετά και τη λήψη της απόφασης της κυπριακής πλευράς.

«Χρειάζεται ακόμα χρόνος» λένε στο energymag πηγές στην Αθήνα πριν την συνάντηση στο Μαξίμου για το καλώδιο. Έτσι, τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στην συνάντηση του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα. 

Στις ανακοινώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε πως η απόφαση προβλέπει την τροποποίηση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου αναφορικά με την ανάκτηση δαπανών του Great Sea Interconnector. Στο πλαίσιο αυτό, η ΡΑΕΚ θα προχωρήσει άμεσα σε έκδοση απόφασης για έναρξη της ανάκτησης μέρους των δαπανών που θα διαμορφώνεται σε €25 εκατ. ετησίως από το 2025 και έως τον Δεκέμβριο του 2029 χωρίς επιβάρυνση των Κύπριων καταναλωτών. Εντούτοις, αν δεν ολοκληρωθεί η διασύνδεση εντός του 2029 τότε η χρηματοδότηση του GSI θα διακοπεί και θα επανεκκινήσει μετά τη λειτουργία του έργου με χρέωση των καταναλωτών. Επιπρόσθετα, αν το κόστος κατασκευής ξεπεράσει τα €125 εκατ., τότε η διαφορά  θα καταβληθεί από τους καταναλωτές στη διάρκεια της λειτουργίας του καλωδίου.

Τα αγκάθια

Η ανάληψη και ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου του έργου καθώς και η επενδυτική συμμετοχή στο έργο παραμένουν τα δύο μεγάλα ζητήματα που παραμένουν άλυτα σύμφωνα με πηγές της ελληνικής πλευράς με γνώση της απόφασης. Έτσι, η Αθήνα παραμένει επιφυλακτική για το κατά πόσο υπήρξε ουσιαστική πρόοδος για την πορεία του έργου που κρέμεται από μία κλωστή. Και αυτό γιατί δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απόφαση για τη λήψη τελικής επενδυτικής απόφασης από τη Λευκωσία ούτε και δέσμευση για τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο της απόφασης σημειώνεται πως η συμμετοχή ή όχι στο έργο της Κύπρου θα αποφασιστεί έως το τέλος του έτους και αυτό υπό προϋποθέσεις.

Τέλος, στον αέρα παραμένουν και ρυθμιστικές αποφάσεις – κλειδί – όπως για τη διαμόρφωση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WAAC) για το έργο.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας