Μενού Ροή
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
Τα δύο νέα ελληνικά deals στην Βαλκανική, ο διαβασμένος Σκυλακάκης και η «παραχαϊδεμένη» αγορά – Έκπληξη αποθήκευσης στο ΕΣΕΚ, το CVC στην ΔΕΗ και το παιχνίδι με το φυσικό αέριο

Ο Unabomber σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Οι δύο μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στην Βαλκανική
  • Ο διαβασμένος Σκυλακάκης και γιατί δεν θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι...
  • «Παραχαιδεμένη» αγορά..
  • Η λύση Σκυλακάκη
  • Κάποιοι θα δυσαρεστηθούν…
  • Που μπορεί να βάλει «νερό στο κρασί του»
  • 70% η αύξηση στην αποθήκευση στο νέο ΕΣΕΚ
  • Ο πιο δραστήριος μέτοχος σε ελληνική εταιρεία
  • Το παιχνίδι με τις τιμές στο φυσικό αέριο 

Οι δύο μεγάλες ελληνικές επενδύσεις στην Βαλκανική

Ψήνονται εδώ και καιρό και θα σκάσουν μέσα στις επόμενες μέρες, δύο εντυπωσιακές συμφωνίες που έχουν στηθεί κάτω από τα ραντάρ όλων μας, από ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους στην ίδια χώρα της Βαλκανικής. Οι επισκέψεις δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα και οι ανακοινώσεις είναι κοντά. Η πρώτη αφορά την συμμετοχή περισσότερων του ενός ελληνικού ενεργειακού ομίλου σε μεγάλο έργο ορυκτών καυσίμων στην συγκεκριμένη χώρα. Η δεύτερη αφορά στην ίδια χώρα, μεγάλη επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τα δύο σχέδια δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, απλά συνέπεσαν χρονικά..

Ο διαβασμένος Σκυλακάκης και γιατί δεν θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι...

 Ο Θοδωρής Σκυλακάκης, για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι πάρα πολύ σχολαστικός.. Μελετά κάθε του κίνηση πολύ προσεκτικά, εξετάζει όλα τα σενάρια, προτού καταλήξει σε μια απόφαση και πολύ περισσότερο, προτού κάνει ανακοινώσεις. Και επίσης είναι καλός οικονομολόγος. Όταν λοιπόν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το νέο κοινό για όλους τους παρόχους, τιμολόγιο ρεύματος, είχε κάνει ενδελεχές homework.  Αποφάσισε έχοντας στο μυαλό του τον καταναλωτή και έχοντας διαπιστώσει τα μεγάλα κέρδη που είχαν πέρυσι οι παίκτες της ενέργειας. «Θα αλλάξει γνώμη μόλις δει ότι έχει κάνει την αγορά άνω κάτω. Είναι θέμα μερικών μηνών να αναθεωρήσει την άποψή του, θα δεις», μου έλεγε ηγετικό στέλεχος ιδιωτικού παρόχου στο περιθώριο του συνεδρίου Renewable & Storage την περασμένη εβδομάδα.

«Παραχαιδεμένη» αγορά..

Την θέση αυτή, ότι αργά ή γρήγορα ο Σκυλακάκης θα κάνει πίσω, συμμερίζεται η πλειοψηφία των παρόχων, που θεωρούν ότι ο νέος υπουργός ΠΕΝ απλώς δεν έχει ακόμη βρει τα πατήματά του. Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι είναι έτσι. Ούτε ότι όσα κάνει και λέει ο υπουργός είναι στην τύχη. Η άποψη του είναι ότι η αγορά ενέργειας είναι παραχαιδεμένη σε πολλά πράγματα. Και έχει επιχειρήματα. Σύντομα θα δούμε κι άλλες κινήσεις του προς αυτή τη κατεύθυνση.

Η λύση Σκυλακάκη

Η φράση του «δεν μπορεί όλοι να είναι ικανοποιημένοι από τις αλλαγές», είναι μια από τις αγαπημένες του. Όπως και ότι δεν υπάρχει «επένδυση στις ΑΠΕ χωρίς ρίσκο». Το είπε στο ίδιο συνέδριο, μιλώντας για τη βούληση του υπουργείου να δώσει λύση στο πρόβλημα του ηλεκτρικού χώρου, ακόμη και αν χρειαστεί κάποιοι να δυσαρεστηθούν. Επομένως, ποιο είναι το σχέδιό του; Διαγωνισμοί, πέραν του ενός, για έργα ΑΠΕ με μπαταρίες, τους οποίους θα προκηρύξει η ΡΑΕΕΥ στις αρχές του 2024, είναι η απάντηση. Οι διαγωνισμοί θα είναι ισχύος γύρω στα 2 GW και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι επενδυτές έχουν ήδη όρους σύνδεσης. Κλειδί στο σχέδιο του υπουργείου φαίνεται ότι είναι η συμπερίληψη στις προκηρύξεις ενός απαράβατου όρου για πολύ αυστηρό χρονικό ορίζοντα ηλέκτρισης των έργων στο δίκτυο. Με άλλα λόγια, τα έργα που θα πάρουν «ταρίφα» στον πρώτο διαγωνισμό, θα πρέπει να έχουν ηλεκτριστεί έως τις 31/12/2024. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που συμβαίνει με τα έργα 3 GW που παρ’ ότι έχουν πάρει όρους σύνδεσης από τον Οκτώβριο του 2020, εντούτοις ακόμη να ηλεκτριστούν, όπως είπε από πλευράς του χθες ο CEO του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας για την ανάγκη να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο.

Κάποιοι θα δυσαρεστηθούν…

Έρχονται ανακοινώσεις; Ναι και σύντομα είναι η απάντηση. Και πάλι όμως δεν θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι. Καθώς, πληθώρα όλων αυτών των επενδυτών με όρους σύνδεσης που θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τα νέα έργα με σύστημα αποθήκευσης, θα πρέπει να συνυπολογίσουν κόστος αρκετά υψηλότερο του αρχικού τους προϋπολογισμού. Και αν νομίζουν ότι το ΥΠΕΝ θα αποφασίσει κάποια νέα ενίσχυση, κάνουν λάθος. «Όσοι πιστοί θέλουν ας προσέλθουν στους διαγωνισμούς», όπως λέει ο Σκυλακάκης, διευκρινίζοντας ότι νέα ενίσχυση δεν θα υπάρξει. Και θυμίζει όλους εκείνους που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν 200 ευρώ το στρέμμα σε κάποιες περιοχές για να βάλουν φωτοβολταϊκά - δηλαδή τέσσερις φορές πάνω από την τρέχουσα τιμή αγοράς των 50 ευρώ. Με άλλα λόγια, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κέρδους στην πράσινη αγορά ενέργειας και άνετα «χωράει» στον προϋπολογισμό τους μια μπαταρία.

Που μπορεί να βάλει «νερό στο κρασί του»

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι υπάρχει μια περίπτωση να βάλει νερό στο κρασί του ο υπουργός. Στην περίπτωση της UNAGI στην οποία το περασμένο Μάιο η Motor Oil απέκτησε το 75% και κατέχει 51% μερίδιο σε χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών έργων στην Ελλάδα ισχύος 1,9 GW, με συνέταιρο (49%) την ΔΕΗ, οι τόνοι έχουν ανέβει καθώς έχουν προχωρήσει σε κλειστές συμφωνίες PPA’s με βιομηχανίες και αν ισχύσει η πρόθεση του υπουργού και για αυτήν, τότε οι συμφωνίες τινάζονται στον αέρα. Ποιες είναι αυτές οι συμφωνίες; Με Παπαλεξόπουλο, Στασινόπουλο και άλλους.. Να συνεχίσω;

70% η αύξηση στην αποθήκευση στο νέο ΕΣΕΚ

Η εβδομάδα είχε πολλές ενεργειακές ειδήσεις, από το deal της ΔΕΗ με τον Κωτσόβολο και το ενδιαφέρον της Helleniq Energy για το διυλιστήριο της Lukoil στη Βουλγαρία μέχρι τις ανακοινώσεις για τα θαλάσσια αιολικά. Και μια άλλη βγήκε από την ομιλία της Αλεξάνδρας Σδούκου στο ίδιο συνέδριο, εκεί που αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΕΚ, το οποίο εστάλη ήδη στις Βρυξέλλες. Ποια είναι λοιπόν η έκπληξη; Ότι στο νέο Εθνικό Σχέδιο που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΝ και αναμένει την έγκριση της ΕΕ, ο στόχος για μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης το 2030 δεν είναι 3,1 GW όπως στο σχέδιο που ξέραμε. Αλλά… 5,3 GW . Αυξήθηκε δηλαδή 70%! Περισσότερα προσεχώς…

Ο πιο δραστήριος μέτοχος σε ελληνική εταιρεία

Κουιζ: Ποιος είναι ο πιος δραστήριος μέτοχος σε ελληνική ενεργειακή εταιρεία;

Η απάντηση εύκολη. Με διαφορά από τον δεύτερο, το πανίσχυρο fund CVC στην ΔΕΗ. Ο Άλεξ Φωτακίδης και η ομάδα του είδαν νωρίς αυτό που είχε δει ίσως μόνο ο Γιώργος Στάσης, τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τον άλλοτε μεγάλο ασθενή της ελληνικής οικονομίας την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Για να μην ξεχνιόμαστε, η μεγάλη κίνηση την οποία αναγνώρισε η CVC έγινε από τον Γιώργο Στάση, με την αύξηση κεφαλαίου παραμονές της ενεργειακής κρίσης που άλλαξε πλήρως το μέλλον της εταιρείας. Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά στην εικόνα των μεγάλων συστημικών παιχτών της ενέργειας στις μεγάλες Δυτικές χώρες και συγκρίνετε με την σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ.

Το παιχνίδι με τις τιμές στο φυσικό αέριο 

Λίγοι έχουν παρατηρήσει ένα νέο εποχιακό μοτίβο που αναδύεται. Την στιγμή που τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ πλησιάζουν το 100%, το πλεόνασμα LNG ξεχειλίζει και πάλι σε πλωτές αποθήκες (πλοία), επαναλαμβάνοντας την τάση που είδαμε πριν από 12 μήνες. Το LNG στο νερό για περισσότερες από 20 ημέρες έφτασε το ισοδύναμο των 7,4 bcm στα τέλη Οκτωβρίου, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Υπερβαίνει κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2022. Το νέο μοτίβο χρήσης των μεταφορέων LNG για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση ενόψει της ευρωπαϊκής περιόδου θέρμανσης δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε αρκετή υπόγεια χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανταποκριθούμε στη νέα πραγματικότητα των πολύ μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε αυτό το νέο παράδειγμα αγοράς, κάθε κομμάτι ευελιξίας μετράει, ακόμα κι αν είναι τόσο δαπανηρή και αναποτελεσματική όσο η αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε δεξαμενόπλοια LNG (τα οποία επί του παρόντος κοστίζουν 150.000 $ την ημέρα στην αγορά spot και χάνουν μεταξύ 0,1 και 0,15% του φορτίου τους κάθε μέρα καθώς το LNG εξατμίζεται). Πότε θα αλλάξει αυτό; Είτε όταν θα σφίξουν τα κρύα και θα αρχίσουν να αδειάζουν οι υπόγειες αποθήκες, είτε όταν θα αυξηθεί η ζήτηση από την Ασία.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας