Μενού Ροή
SDOUKOU USA
Τα «μυστικά» της Ουάσιγκτον, η νίκη του φυσικού αερίου και οι εκπλήξεις από τα κοιτάσματα

Ο Unabomber "σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.

  • Η ανάγκη στρέφει ξανά στο φυσικό αέριο
  • Green Aegean μέχρι το ..Ισραήλ με αμερικανικές πλάτες
  • Το στοίχημα του υδρογόνου..
  • Είναι ωραία να είσαι ο «Γιώργος Στάσσης»
  • Ο Στάσσης, ο Αιγύπτιος και οι δύο αμερικανοί..
  • Το πάνελ του φυσικού αερίου
  • Το καλό πράγμα, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αργεί να γίνει
  • Τι ψάχνει η αλεπού (Ερντογάν) στο παζάρι (Αίγυπτο)

Η ανάγκη στρέφει ξανά στο φυσικό αέριο

Αλλαγή σκηνικού χωρίς πρόσφατο προηγούμενο, που τινάζει στον αέρα τα σχέδια της ευρωπαϊκής πράσινης μετάβασης, σηματοδοτεί η απόφαση της Γερμανίας να κατασκευάσει νέες μονάδες 10 GW  με καύσιμο φυσικό αέριο, ξοδεύοντας πάνω από 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι Γερμανοί κατάλαβαν ότι πίσω (στα πυρηνικά) δεν μπορούσαν να γυρίσουν και μπροστά (στις ΑΠΕ) δεν μπορούσαν να πάνε λόγω κόστους. Και αποφάσισαν το προφανές, να συνεχίσουν την κατασκευή FSRU που θα τροφοδοτεί τις νέες μονάδες με υγροποιημένο αέριο LNG. Την τάση ακολουθούν και άλλες χώρες. Το Βέλγιο ακύρωσε τα σχέδια του για κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, η Ολλανδία συνεχίζει να βγάζει αέριο από το κοίτασμα του Γκρόνιγκεν που υποτίθεται ότι θα σταματούσε και η Ισπανία που ηγείται στις ΑΠΕ αυξάνει την ίδια στιγμή τα φορτία LNG.

Green Aegean μέχρι το ..Ισραήλ με αμερικανικές πλάτες

Αμερικανικές «πλάτες» αποκτά σχέδιο “Green Aegean”, το σχέδιο ΑΔΜΗΕ, που περιλαμβάνει την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη. Ήταν ίσως η μόνη σαφή αναφορά σε θέματα ενέργειας που συμπεριλήφθηκε στο Κοινό Ανακοινωθέν για τον 5ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδος που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον. Η είδηση ωστόσο ήταν άλλη, καθώς η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου άφησε να εννοηθεί ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένες επαφές με τον DFC (Οικονομικός Αναπτυξιακός Οργανισμός Επενδύσεων των ΗΠΑ) για να συμμετάσχει στο μετοχικό σχήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, του Great Sea Interconnector, στο οποίο οι νέοι συμπαίχτες συνεχώς αυξάνουν..

Το στοίχημα του υδρογόνου..

Πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε ανακοινώσει επτά προτεινόμενους κόμβους υδρογόνου σε 16 πολιτείες οι οποίοι θα μοιραστούν 7 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών επιχορηγήσεων. Σε έναν από τους πιο μεγάλους, αυτού του Τέξας, με έδρα το Χιούστον, αναπτύσσεται μεγάλης κλίμακας παραγωγή υδρογόνου μέσω φυσικού αερίου με δέσμευση άνθρακα και ηλεκτρόλυση με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Σε αυτό το έργο συμμετέχει η AES Corporation τα κεντρικά γραφεία της οποίας στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια επισκέφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι υφυπουργοί Αλ. Σδούκου και Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενοι από τον Αμερικανό υφυπουργό Geoffry Pyatt. Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, η οποία παράγει και διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε 15 χώρες και απασχολεί 10.500 άτομα σε όλο τον κόσμο. Η AES Corporation είναι μια παγκόσμια εταιρεία ενέργειας που κατατάσσεται στο Fortune 500. Αυτόν τον κολοσσό, τον προσκάλεσαν να επενδύσει στην Ελλάδα και το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από θετικό. Καθόλου άσχημα..

Είναι ωραία να είσαι ο «Γιώργος Στάσσης»

Πρέπει να είναι ωραία να είσαι ο Γιώργος Στάσσης αυτή την περίοδο και από εκεί που ανέλαβες μια εταιρεία «ερείπιο», που με ντοκουμέντα πλέον της Κομισιόν πωλούσε για πολλά χρόνια ρεύμα κάτω του κόστους, πλέον όλοι σε ψάχνουν για να τους εξαγοράσεις. Δεν υπάρχει επικείμενο deal, αληθινό ή φαντασιακό που να μην περιλαμβάνει στους υποτιθέμενους μνηστήρες και την ΔΕΗ, με τελευταίες τις "πονηρές" διαρροές για την NOVA αλλά και τις πιο θεσμικές για το ποσοστό της Helleniq Energy στην ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αυτή όμως έχει ανοίξει πλέον τα φτερά της στο εξωτερικό. Για κάποιους η εξάπλωση της στην Ρουμανία είναι μόνο η αρχή, η Ιταλία, Βουλγαρία και η Αλβανία η συνέχεια και έπονται και άλλα..

Ο Στάσσης, ο Αιγύπτιος και οι δύο αμερικανοί..

Παρεμπιπτόντως ο πρόεδρος της ΔΕΗ την Δευτέρα θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον σε πάνελ στο 5ο συνέδριο για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο που διοργανώνει ο mister Delphi forum Συμεών Τσομώκος. Στο ίδιο πάνελ θα βρίσκονται δύο Αμερικανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, η Kimbely Harrington και ο Jonathan Cohen καθώς και ο Αιγύπτιος γενικός γραμματέας του East Mediterranean Gas Forum  της Αιγύπτου Osama Mobarez. Ο τελευταίος είναι ο άνθρωπος που κάνει το κουμάντο στα ιδιαίτερα δραστήρια τα τελευταία χρόνια ενεργειακά της Αιγύπτου.   

Το πάνελ του φυσικού αερίου

Όποιος θυμάται καλά και αυτή η στήλη έχει καλή μνήμη, τον περασμένο Νοέμβριο μια εταιρεία φώναζε εδώ στην Ελλάδα για τον φόρο 10 ευρώ/MWh που είχε βάλει αιφνιδιαστικά η Βουλγαρία στο ρωσικό αέριο που διέρχονταν από την χώρα και αυτή ήταν η Mytilineos και ο πρόεδρός της Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο άνθρωπος είχε δίκιο και φώναζε το προφανές, άλλο τότε η κυβέρνηση δυσκολεύονταν να διαμαρτυρηθεί επίσημα, καθώς θα φαινόταν ότι στηρίζει το ρωσικό αέριο. Από τότε έχουν γίνει πολλά. Ο φόρος δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε ένα ακόμα πάνελ του συνεδρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα με έντονο ενεργειακό χρώμα, συμμετέχει η επικεφαλής εταιρικών σχέσεων της Mytilineos Βίβιαν Μπουζάλη και ο γενικός διευθυντής της κρατικής Βουλγαρικής Bulgartransgaz Vladimir Malinov. Αυτός δηλαδή που θα εφάρμοζε τον φόρο. Μαζί τους θα βρίσκεται ο πρέσβυς της Μολδαβίας στις ΗΠΑ Viorel Orsu. Υποψιάζομαι ότι το μενού των συζητήσεων θα έχει πολύ από φυσικό αέριο..

Το καλό πράγμα, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αργεί να γίνει

Κρατήστε αυτό που θα σας πω γιατί πλέον είναι θέμα εβδομάδων (εντός του Μαρτίου) η ανακοίνωση των αποφάσεων των επενδυτών για τις πρώτες, μετά από 20 χρόνια, διερευνητικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων. Το κλίμα στην αγορά είναι θετικό και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η συντονισμένη προσπάθεια εξεύρεσης χερσαίας εφοδιαστικής βάσης στα λιμάνια των Πατρών, του Αστακού και των Χανίων. Προσέξτε και κάτι ακόμα, την προηγούμενη εβδομάδα έληξε η δίμηνη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών στα όρια της ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία για τα κοιτάσματα Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης στα οικόπεδα της Exxon Mobile.

Τι ψάχνει η αλεπού (Ερντογάν) στο παζάρι (Αίγυπτο)

Όλα τα παραπάνω, είναι σημαντικά γιατί σχετίζονται με την επίσκεψη στις 14 Φεβρουαρίου του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Κάιρο. Στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σισι περιλαμβάνονται φυσικά και τα ενεργειακά στην Αν. Μεσόγειο, με την Τουρκία να παίζει το τελευταίο της χαρτί, καθώς έχει μείνει εκτός όλων των μεγάλων και σημαντικών διασυνδέσεων που σχεδιάζονται, στην περιοχή. Προφανώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει στο μυαλό του «παζάρια» άλλης εποχής, απλά οι συζητήσεις δεν θα γίνουν στο Κάιρο, όπου βρίσκεται και το παλαιότερο παζάρι στην Μέση Ανατολή Khan el-Khalili, αλλά στην νέα πρωτεύουσα της χώρας..

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας